Tesla denkt ondanks kwartaalverlies snel winstgevend te worden

vr, 03/08/2018

Tesla heeft in het tweede kwartaal wederom een megaverlies in de boeken gezet. De maker van elektrische auto's denkt in de tweede helft van dit jaar echter voor het eerst in zijn bestaan echt winstgevend te kunnen worden met een positieve kasstroom.

Ook denkt Tesla de productie van zijn Model 3 in augustus verder op te voeren naar zesduizend per week.

In een verklaring benadrukt topman Elon Musk dat het vijftien jaar geduurd heeft om met een voor het grote publiek betaalbare elektrische auto te komen en daarmee ook nog eens winstgevend te zijn, maar hij is ervan overtuigd dat het nu eindelijk gaat gebeuren.

Het bedrijf doet er alles aan om te slagen. Zo werd in juni nog het ontslag van duizenden werknemers aangekondigd.

Groei

Tesla maakt een stormachtige groei door. De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 4 miljard dollar (3,4 miljard euro), tegen nog geen 2,8 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies liep tegelijkertijd op van ruim 401 miljoen dollar tot bijna 743 miljoen dollar.

Wat wel opvalt, is dat Tesla er in het afgelopen kwartaal minder cash doorheen jaagde dan in de voorgaande drie maanden.

Productie

In de zogeheten nabeurshandel op Wall Street werd positief gereageerd op het kwartaalbericht. Het aandeel Tesla ging duidelijk omhoog. Beleggers waren recent nog erg zenuwachtig omdat Tesla zijn productiedoelstellingen vaak niet haalde, maar inmiddels lijkt het de goede kant op te gaan met de productie.

Tesla zet voor het derde kwartaal in op een productie van 50.000 tot 55.000 exemplaren van zijn voordeligste model. Afgelopen kwartaal rolden er van alle modellen bij elkaar nog 53.339 exemplaren de fabriek uit. Er werden ruim 22.000 stuks van de Model S en Model X en dik 18.000 van de Model 3 verkocht.

Tijdens een toelichting op de cijfers verontschuldigde Musk zich voor zijn eerdere uitbranders richting analisten. Volgens hem is er geen excuus voor zijn gedrag.

Musks gematigde toon moet mogelijk de zorgen wegnemen bij investeerders die twijfels hebben over zijn leiderschapsstijl wanneer hij onder druk staat. (Bron: ANP)