Kopen versus leasen: zes afwegingen

do, 15/12/2016

Kopen versus leasen: zes afwegingen

Wat is voor een ondernemer nou de slimste optie als het gaat om zakelijke mobiliteit: een auto kopen of een auto leasen? Dat is afhankelijk van veel meer factoren dan alleen het wel of niet kunnen betalen van de aankoopprijs. Per ondernemer verschilt de situatie namelijk. Als je meer dan 15.000 zakelijke kilometers per jaar rijdt, is leasen in veel gevallen goedkoper. En met alle verschillende vormen van leasen die er vandaag de dag zijn, is er voor iedere behoefte een leaseoplossing. Het is daarom belangrijk om de juiste afwegingen te maken bij deze beslissing, aldus Aaron Nas van LeaseKeuze.nl uit, Leiderdorp.

1. Alles zelf in de hand houden

Als je een auto koopt, houd je alles zelf in de hand. U bepaalt zelf hoe lang u met uw auto rijdt, en daarmee bepaalt u de periode waarover u de auto afschrijft. Zelf een auto aanschaffen is een goede optie als er voldoende vermogen is om een auto in één keer te betalen. Of als je liever geen contract aangaat. Bijkomend nadeel zijn de risico's op schade, verlies, onderhoudskosten en waardevermindering.

2. Ik heb onvoldoende reserves voor de aanschaf van een auto

Het kan voorkomen dat er geen ruimte is om een eigen auto te financieren. Maar je wilde zaken rond uw auto wel graag zelf in de hand houden. In dat geval biedt financial lease uitkomst. De leasemaatschappij verzorgt de financiering van de auto, u lost dit bedrag maandelijks af. Bovendien heb je bij financial lease de mogelijkheid om na aflossing de auto alsnog over te nemen. Houd er bij financial lease wel rekening mee, dat de onderhoudskosten voor uw eigen rekening zijn. Wanneer je meer dan 500 kilometer privé rijdt, betaal je bovendien bijtelling.

3. Ik wil geen omkijken hebben naar mijn auto

Wil je de auto niet zelf aanschaffen, maar ook niet om hoeven kijken naar onderhoudskosten en andere administratieve werkzaamheden? Dan is operational lease een interessante oplossing. Houd in dit geval ook rekening met privékilometers. Deze vorm van leasing is vooral interessant als er andere prioriteiten zijn dan de aankoop van een auto.

4. Ik wil me niet vastleggen voor de lange termijn

Als ondernemer kun je niet altijd goed inschatten hoe de mobiliteitsbehoefte is over één of twee jaar. Het kan zijn dat je over een paar maanden een opdracht hebt die juist dicht in de buurt of ver weg is. Overweeg in dat geval eens een flexibel leasecontract, bijvoorbeeld een rental- of een shortleasecontract. Je kunt al een personenauto of een bestelwagen leasen vanaf één dag tot een periode van maximaal 24 maanden. Het maandbedrag ligt bij deze leasevormen iets hoger dan bij andere leasevormen en de autokeuze is beperkter, maar je behoudt wel volledige flexibiliteit.

5. Ik wil zo laag mogelijke maandlasten

De financiering, het beheer én onderhoud uitbesteden, maar wel tegen zo laag mogelijke maandlasten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van occasion lease. Het voornaamste voordeel van het leasen van een occasion is de lagere prijs en een kortere looptijd van het contract. Zonder in te boeten op kwaliteit en uitstraling van de auto! Lease occasions zijn jonger dan drie jaar en verkeren in perfect onderhouden staat. Op zoek naar een lagere bijtelling en een kort betaalbaar leasecontract? Dan is dit een slimme optie.

6. Gedegen advies is goud waard

Vraag uw financieel adviseur of uw accountant om advies. Hij of zij is immers volledig op de hoogte van de financiele ruimte die u binnen uw bedrijf heeft. Vraag hen daarbij de optie tot kopen af te zettentegen de verschillende leasevormen. Het maken van de juiste beslissing kan u al snel honderden euro's op jaarbasis schelen per auto.

Wilt u meer weten over autoleasing en onze Superdeals? Kijk voor meer informatie op http://LeaseKeuze.nl. Zo lease je al een Toyota Aygo vanaf 199,= euro per maand. En profiteer je vijf jaar lang van 15% bijtelling met de Volkswagen Passat variant PHEV vanaf 579,= euro per maand.