Autobelastingen 2017 bent u al op de hoogte?

di, 04/07/2017

Per 1 januari 2017 zijn er een flink aantal zaken veranderd in de autobelastingen. De Motorrijtuigenbelasting (MRB) is over het algemeen met 2% verlaagd. De fiscale bijtellingspercentages zijn versimpeld en de BPM wordt stapsgewijs afgebouwd.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

De motorrijtuigenbelasting 2017 is gemiddeld verlaagd met 2% voor alle personenauto’s. Volledig elektrische - en waterstofauto’s zijn vrijgesteld omdat ze geen CO2-uitstoot hebben. Ondanks de verlaging van 2% gaan de tarieven voor auto’s met zowel een brandstofmotor als een elektromotor (hybride-voertuigen) omhoog met enkele euro’s per maand. Dieselauto’s van 12 jaar of ouder zonder roetfilter betalen juist weer meer MRB.

Bijtelling

De bijtelling in 2017 is duidelijker dan voorgaande jaren. Simpel gezegd geldt voor alle auto’s met een CO2-uitstoot vanaf 1 gram per kilometer, die vanaf 2017 tenaamgesteld worden, een fiscale bijtelling van 22%. Voor alle auto’s met 0 gram CO2-uitstoot die vanaf 2017 tenaamgesteld worden, geldt een bijtelling van 4% voor een periode van 60 maanden. Dit zijn bijvoorbeeld volledig elektrische auto’s en auto’s die rijden op waterstof.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)

De BPM wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot. Ondanks de aangekondigde langzame afbouw van de BPM is er een stijging van de BPM-kosten ten opzichte van 2016. Auto’s zonder uitstoot blijven vrijgesteld van BPM. Vanaf 2017 tot en met 2020 wordt de BPM stapsgewijs afgebouwd.

Advies?

Wat hebben die wijzigingen voor een impact op uw mobiliteitsbeleid in uw organisatie? Welke stappen kunt u ondernemen? LeaseKeuze.nl zet voor u alle feiten op een rijtje en geeft advies over deze wijzigingen.